Reteaua Corect

Recomandare Constiinte: Politologie si doctrine politice

Lucrarea „Politologie si doctrine politice – Introducere in stiintele politice” a fost gandita sub forma unui curs ce se adreseaza studentilor, in special celor care se pregatesc in domeniul stiintelor comunicarii. Din acest motiv, cursul ramane intr-o permanenta legatura si corelatie cu aceste stiinte, „punand un accent deosebit pe interactionismul simbolic care structureaza imaginarul politic si mecanismele de formare ale acestuia”, dupa cum subliniaza profesorul Nicolae Frigioiu, potrivit constiinte.ro.

Autor: Nicolae Frigioiu

Editura: Economica

Anul aparitiei: 2007

296 pagini

Avand in vedere ca lucrarea are ca subtitlu „Introducere in stiintele politice”, e de la sine inteles ca primele pagini vor vorbi despre stiintele politice si politologie la modul general, cat si despre statutul celei din urma ca disciplina academica, fiind prezentate apoi functiile (de socializare politica, comunicationale, descriptive etc.) stiintei politice, principalele etape de dezvoltare ale acesteia in perioada contemporana si, foarte succint, metodologia de cercetare in acest domeniu. Bineinteles, nu vor lipsi nici defintiile date stiintei politice, iar aici putem reda un pasaj care le rezuma in cateva cuvinte: „Platon o vedea ca stiinta conducerii societatilor umane prin realizarea consensului; Aristotel – ca arta de a-i face pe oameni fericiti; Althusius ca o simbiotica, arhitectonica a convietuirii umane; Machiavelli ca pe un instrument de dominare; Hobbes – ca pe o simpla <<gramatica a obedientei>>; Locke ca pe o stiinta a protectiei vietii si averii cetatenilor.”

Aproape intotdeauna, stiintele tinere cauta sa-si justifice existenta ca discipline autonome, cu o zona de cercetare specifica si un set de canoane metodologice si normative. in acest sens, autorul se intreba retoric: „Exista in ordinea fenomenelor politice o necesitate, adica posibilitatea de a degaja legi stiintifice care sa tina cont de specificul lor? Raspundem afirmativ la aceasta intrebare.” Apoi sunt invocati ganditori precum Hobbes, Locke, ori Schmitt, ca autori care au „elaborat formule politice a caror universalitate poate fi numita, in ultima instanta, lege”. Sunt astfel surprinse, cu ambitia esentialului, dar fara pretentia exhaustivitatii, framantarile ce insotesc evolutia si aparitia, in deceniile III-IV ale secolului XX, a stiintelor politice.

Mai mult, pe constiinte.ro.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.