Reteaua Corect

Recomandare Constiinte: Muhammad at Medina

Continuam prezentarea biografiei muhammadiene elaborate de W. Montgomery Watt cu cel de-al doilea volum, Muhammad at Medina. Mult mai ampla cantitativ decat Muhammad at Mecca, pe masura acumularii de evenimente si de semnificatii pe care a traversat-o viata personajului in aceasta perioada, aceasta parte a lucrarii ne-a oferit spatii generoase de documentare in privinta controverselor legate de tipul uman incarnat de Profet.

Muhammad langa zidurile Medinei Muhammad langa zidurile Medinei
Sursa imagine: zombietime.com

Autor: W. Montgomery Watt

Titlu: Muhammad at Medina

Editura: Oxford University Press

Anul aparitiei: 1958

432 pagini

Vom continua pe linia textului anterior, abstragand cu grija punctele care coaguleaza neintelegerile tesute de ignoranta detractorilor sai.

Este de lamurit relatia sinuoasa pe care Profetul a avut-o cu evreii. Se stie ca in opinia acestuia, Revelatia care ii fusese dezvaluita era identica cu cea a evreilor si a crestinilor. Fiind foarte probabil ca nu se considera altceva decat un continuator, se pare ca a sperat mult timp ca ii va castiga pe evreii din Medina de partea sa prin contact personal. Dincolo insa de anumite exceptii, Muhammad a intalnit la evrei un refuz net, transformat incetul cu incetul in ostilitate acra fata de Profetul Gentililor.

Atunci cand toate argumentele de tip teologic au fost epuizate, Muhammad s-a pomenit in fata unui grup foarte compact, care nu facea economie de mijloace cand se punea problema sa-i sprijine pe dusmanii sai de la Mecca. Reactiile pe care le-a avut fata de evrei pot parea disproportionate pentru un european din zilele noastre, traitor in vremuri de pace, insa in conditiile acelea se stia foarte bine ca nu este nevoie de doua ocazii pentru ca un dusman sa-i curme cuiva firul zilelor. Din cele trei clanuri din Medina, primul a fost alungat, al doilea alungat fara provizii, cel de-al treilea si-a vazut barbatii ucisi iar femeile si copiii vanduti ca sclavi.

Mai multi savanti europeni s-au aratat oripilati de acestea, vorbind chiar in tonuri propagandistice de “antisemitismul” lui Muhammad. Observand in treacat ca actiunile n-au trezit infiorare sau spaima in epoca, este mai degraba de crezut ca pedeapsa nu exceda tratamentul obisnuit pentru aliatii care se faceau vinovati de crima de a complota cu dusmanul in timpul unui razboi. Dincolo de aceste evenimente care datoreaza mult conjuncturii, cauza esecului lui Muhammad in relatia cu evreii ramane faptul ca acestia ii contestau misiunea profetica. Cert este ca in numele electiunii divine, evreii cu care a intrat in contact i s-au opus si au fost complet zdrobiti. Multi dintre ei au ramas acolo unde fusesera, inclusiv la Medina, dar in ceea ce priveste politica araba au incetat sa mai conteze.  

Mai mult, pe constiinte.ro.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.