Pe cand avea 7 ani, o profesoara a prevestit ca micul Howard va deveni scriitor, scrie "The Telegraph". Prevestirea avea sa se implineasca abia zeci de ani mai tarziu: primul roman al lui Jacobson, “Coming from behind” a aparut cand scriitorul avea aproape 40 de ani. Scriitorul recunoaste ca de multe ori aplecarea spre literatura e strans legata de lipsa increderii in propria persoana: “Cred ca trebuie sa-ti lipseasca increderea in tine, sa te simti izolat ca sa-ti treaca prin cap sa te faci scriitor. Daca esti David Beckham, arati bine, lumea te iubeste si stii sa dai in minge, n-o sa te gandesti niciodata ca ai vrea sa te faci scriitor. Pentru ce?”
Romanele lui Jacobson sunt recunoscute pentru puternicele accente umoristice, desi, initial, scriitorul ar fi dorit ca propriile creatiile sa arate altfel: “Eu as fi vrut sa scriu despre viata la tara sau sa fiu un nou Lawrence al Arabiei. Mai citesc ce scriam pe vremea aia si ma infior. La un moment dat m-am gandit Ii faci pe oameni sa rada cu scrierile tale. Doar nu esti Tolstoi sau George Elliot. Scrie un roman comic!.”
Anul acesta, al noualea roman al lui Jacobson, “The Finkler Question” a fost nominalizat la Premiile Booker. Scriitorul marturiseste: “Sunt incantat, dar, in acelasi timp, sunt ciudat de suparat. Incerc sa-mi dau seama de ce. Sunt emotionat, asa cum suntem toti cand cineva se poarta frumos cu noi, dar parca asa ceva te face sa fii mai constient de propria mortalitate.”
Ca multe din romanele lui Jacobson, “The Finkler Question” este doldora de umor. In centrul povestii sunt trei prieteni, Libor, Finkler –ambii vaduvi evrei- si Treslove, un romantic incurabil. Temele principale ale cartii sunt cautarea propriei identitati, fidelitatea si moartea.
Intr-o coincidenta sumbra, trei prieteni de-ai scriitorului si-au pierdut viata anul trecut si romanul le este dedicat: “Am ajuns la varsta cand ti se intampla asa ceva. Unul dintre ei era in Australia, am vorbit cu el la telefon inainte sa moara. Infiorator. Alt prieten a venit la mine in vizita la Londra, habar nu aveam ca e bolnav. Mi-a spus ca e ultima oara cand o sa-l vad. Toate astea au un anume ecou in carte. Romanul e o comedie si nu prea.”
Intrebat daca isi propune vreodata ca obiectiv castigarea premiului Booker, atunci cand incepe sa lucreze la un roman, scriitorul raspunde: “Nu, categoric nu. Trebuie sa te gandesti sa dai ce-ai mai bun. Apoi incep necazurile. Te intrebi ce o sa spuna agentul, ce o sa spuna editura, ce o sa spuna lumea. Si apoi, oricat ai incerca sa nu-ti pese de premii, nu te poti abtine.” Jacobson recunoaste ca, dintotdeauna, “simteam ca exista chestia asta numita Premiul Booker dupa care te judeca oamenii.”
Premiul Booker va fi decernat pe 12 octombrie si reprezinta unul dintre cele mai importante distinctii din lumea literara, oferit anual celui mai bun roman scris in limba engleza de catre un cetatean din Commonwealth, cele 16 state aflate sub suveranitate britanica, Irlanda sau Zimbabwe.
Ana Soviany
2010-09-08
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.