Reteaua Corect

Günter Grass, laureat al Premiului Nobel, a scris ultima carte cu accente autobiografice

Scriitorul german Günter Grass, autorul romanelor memorialistice “Decojind ceapa” si “Caseta”, a lansat o noua carte cu accente autobiografice, despre care spune ca va fi ultima de acest gen.

Günter Grass, 82 de ani, tocmai si-a publicat o noua carte in Germania, intitulata Grimms Wörter: Eine Liebeserklärung (Cuvintele Fratilor Grimm: O poveste de dragoste), scrie guardian.co.uk. Lucrarea este un omagiu adus celebrilor Jacob și Wilhelm Grimm si dictionarului german pe care cei doi au inceput sa-l scrie la inceputul secolului al XIX-lea. Cartea vorbeste insa si despre trecutul politic al lui Grass. Cartea urmeaza romanele memorialistice “Caseta”, care are in prim-plan viata scriitorului din perioada 1960-1990 si controversata “Decojind ceapa”, in care Grass recunostea ca la varsta de 17 ani s-a alaturat Waffen-SS, fortelor militare naziste.

Grass a declarat publicatiei germane “Der Spiegel”: “E clar, Cuvintele fratilor Grimmmarcheaza sfarsitul carierei mele memorialistice. La varsta mea, nici nu stiu daca mai apuc primavara viitoare si stiu cat de mult dureaza elaborarea unui roman.”

Autorul insa declara ca nu se teme de moarte : ”Mi-am dat seama ca, pe de-o parte sunt pregatit. Pe de alta parte, mai am o anume doza de curiozitate. Ce o sa se aleaga de nepotii mei? Ce rezultate o sa fie etapa asta la fotbal? Bineinteles, mai sunt cateva lucruri marunte pe care as vrea sa le traiesc. “

Copilaria scriitorului a fost marcata de basmele Fratilor Grimm, care, mai tarziu, aveau sa-i influenteze si opera. “Tom Degetel” isi gaseste urmasul in personajul lui Grass Oskar Matzerath  din “Toba de tinichea” si  chiar scriitorii insisi se regasesc in manuscrisele lui Gross:  de pilda, in “Sobolanul”, apar ca doi oficiali guvernamentali care incearca sa salveze padurile.

In ultima sa carte, Grass imbina povestea celor doi cu propria biografie, pentru ca “viata fratilor Grimm, care au trait intr-o perioada de mari schimbari, ca si mine, se preteaza”.

Si noua carte vorbeste despre perioada pe care Grass a petrecut-o in cadrul Waffen-SS. Scriitorul spune ca nu s-a inrolat de buna voie: “Eu nu am gresit cu nimic. Am fost recrutat, ca multi alti. Sfarsitul razboiul m-a eliberat de supunerea oarba cu care eram dator si am stiut ca nu mai vreau sa trec prin asa ceva.”

Günter Grass  , unul dintre cei mai valorosi scriitori germani contemporani, a castigat in 1999 Premiul Nobel pentru literatura, cea mai importanta distinctie din lumea literara. A scris zeci de romane, nuvele si piese de teatru si criticii ii incadreaza opera in curentul “Vergangenheitsbewältigung”, care s-ar putea traduce prin “impacarea cu trecutul” .

Ana Soviany

2010-08-25

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.