Reteaua Corect

Cultura si ratiunea practica – II

S-au mai spus multe despre stiintele sau domeniile care ne invata despre ce e omenesc. Economicismele de tot soiul nu doar nu au fost niciodata printre ele, dar nu inceteaza sa erodeze – de fapt, sa incerce sa erodeze si sa inlature prin pura negare – toate aspectele subtile ale umanitatii, inclusiv cele care le privesc in mod direct, scrie constiinte.ro.

Sa fim seriosi – cine crede cu adevarat in ideea omului ca alegator sau consumator rational, a carui decizii se bazeaza pe o logica materiala, directa, a propriilor interese? Daca lucrurile ar sta asa, nu ar mai exista nici diversitate, totul ar fi consens, iar publicitatea electorala si-ar pierde rostul.

Nicaieri nu e mai vizibila aceasta trecere sub tacere precum in economia occidentala. Ultima treime a lucrarii lui Marshall Sahlins face o analiza exhaustiva a modului de functionare a productiei si consumului occidentale (cu propriile arme ale utilitarismului economic – zeci de anexe de cifre si tabele), demonstrând caracterul cel putin iluzoriu al „rationalitatii iluminate” din spatele deciziilor economice si a relatiilor de piata. Concluziile, intarite in paradigma pe care o combat de cifrele pe care se bazeaza, nu spun nimic din ce nu ar fi putut spune si bunul simt singur:

“Production, therefore, is something more and other than a practical logic of material effectiveness. It is a cultural intention. The material process of physical existence is organized as a meaningful process of social being – which is for men, since they are always culturally defined in determinate ways, the only mode of their existence.” (p 169)

Chiar si daca relatiile pietei ar fi bazate strict pe utilitate, exista intotdeauna o constructie culturala foarte complexa a acelei utilitati. Precum pentru „utilitatea logica” a unui anumit tip de carne care poate fi considerat in Occident mâncare, daca e de vaca, sau monstruozitate, daca e de caine (p 169-179).

Criticii pozitiei lui Marshall Sahlins – chiar daca nu au auzit de el – vor discredita orice incercare de reintroducere a culturii in schema intelegerii unui fenomen material drept „idealism”, prin acest concept reunindu-se o sumedenie de doctrine si discipline ce nu au neaparat nimic in comun inafara faptului ca vorbesc despre lucruri nemasurabile precis. insa discursul lui Sahlins nu lasa infara discutiei activitatea economic-materiala, pentru ca ea este cea mai vizibila si puternica expresie a culturii:

“In bourgeois society, material production is the dominant locus of symbolic production; in primitive society it is the set of social (kinship) relations.” (p 212)

Mia mult, pe constiinte.ro.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.