Premiul Nobel pentru Literatura
Infiintat prin testament de Alfred Nobel, premiul Nobel este considerat cel mai prestigios premiu literar din lume si se acorda, din 1901, scriitorilor care produc "cea mai remarcabila lucrare intr-o tendinta idealistica".
Printre castigatorii Nobelului pentru literatura se numara Rudyard Kipling (1907), Anatole France (1921), George Beranrd Shaw (1925), Thomas Mann (1929), Eugene O'Neill (1935), Ernest Hemingway (1954), Albert Camus (1957), John Steinbeck (1962), Alexandr Soljenițîn (1970), Gabriel García Márquez (1982), Orhan Pamuk (2006). Boris Leonidovici Pasternak si Jean-Paul Sartre au refuzat distinctia, in 1958, respectiv 1964.
Anul trecut, premiul a revenit scriitoarei germane de origine romana Herta Muller.
Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2010 a fost castigat de scriitorul peruan Mario Vargas Llosa. Intr-un comunicat emis de Comitetul Nobel se arata ca premiul i se acorda scriitorului “pentru modul in care a cartografiat structurile puterii” si pentru felul in care a infatisat “rezistenta umana, revolta si infrangerea”. Castigatorul premiului Nobel primeste un cec in valoare de 10 miliaone de coroane suedeze, aproximativ un milion de dolari.
In ultimii ani, Academia Suedeza, cea care decerneaza premiile, a fost acuzata ca acorda distinctiile pe motive politice si nu neaparat valorice, ceea ce ar explica faptul ca multi scriitori importanti nu au primit Nobelul, care a revenit in schimb unor autori putin cunoscuti.
Premiul Pulitzer
Premiul Pulitzer, acordat pentru prima oara in 1917, este o distinctie infiintata de jurnalistul american de origine maghiara Joseph Pulitzer.
Premiul distinge personalitati americane din 21 de categorii, de literatura la jurnalism si muzica, iar castigatorii primesc un cec in valoare de 10.000 de dolari.
Printre castigatorii Pulitzerului se numara Margaret Mitchell, Ernest Hemingway, William Faulkner, Tennessee Williams si Arthur Miller.
Anul acesta, Premiul Pulitzer pentru Fictiune a revenit romanului „Tinkers” de Paul Harding, care are in prim paln relatia dintrre un tata si fiul sau . Juriul a numit cartea „o puternica sarbatoare a vietii”, in timp ce personajele, „prin durerile si bucuriile” pe care le resimt, „ofera noi moduri de a pivi lumea si moartea”.
Man Booker Prize
Premiul Booker recompenseaza scriitorii de limba engleza din Commonwealth (cele 16 state suverane Marii Britanii), Irlanda sau Zimbabwe. Castigatorul Bookerului primeste un cec in valoare de 50.000 de lire sterline.
Din 1969, cand a fost infiintat, si pana in prezent, printre laureatii premiului Booker s-au inscris William Golding (1980), Salman Rushdie (1981) si Peter Carey (1988, 2001)
Anul acesta, pe 14 octombrie, Howard Jacobson a primit ravnitul premiu pentru “The Finkler Question”. Cartea, plina de umor, are in prim-plan trei prieteni, Libor, Finkler –ambii vaduvi evrei- si Treslove, un romantic incurabil. Temele principale ale cartii sunt cautarea propriei identitati, fidelitatea si moartea. “Una dintre cele mai mari calitati ale noastre, ale evreilor, este ca spunem cele mai bune glume. Pe de-o parte asta se explica prin faptul ca ne ironizam pe noi insine, inainte sa apuce altcineva sa o faca”, spune scriitorul.
National Book Award
Infiintate in 1950, premiile National Book recompeseaza cele mai bune carti publicate in ultimul an in Statele Unite de un cetatean american.
Premiile sunt acordate de Fundatia National Book, o organizatie non-profit al carei obiectiv este sa “celebreze ce are mai bun literatura americana, sa-i largeasca acesteia publicul si sa sporeasca valoarea culturala a scrierilor de calitate din America.”
National Book Award distinge scriitori din patru categorii: fictiune, nonfictiune, poezie si literatura pentru tineret. Castigatorii fiecarei sectiuni primesc un premiu in bani, in valoare de 10.000 de dolari, si o sculptura de bronz. Finalistii primesc. la randul lor, 1000 de dolari.
De-a lungul timpului, printre laureati s-au numarat nume ca William Faulkner (1951, 1955), Philip Roth (1960, 1995) si Jonathan Franzen (2001).
In 2009, premiul pentru fictiune i-a revenit lui Colum McCann, pentru „Let the Great World Spin”.
Anul acesta, premiile vor fi acordate in cadrul unei gale care va avea loc pe 17 noiembrie. La categoria dedicata fictiunii sunt nominalizati Nicole Krauss pentru “Great House”, Lionel Shriver pentru “So Much for That”, Karen Tei Yamashita pentru “I Hotel”, Jaimy Gordon pentru “Lord of Misrule” si Peter Carey pentru “Parrot and Oliver in America”.
Prix Goncourt
Premiul Goncourt, acordat de Academia Franceza, este oferit anual, incepand din 1903, scriitorului care a publicat "cea mai buna si imaginativa opera in proza a anului".
Premiul a fost infiintat din fondurile donate de Edmond de Goncourt, important autor, critic și editor din Franța celei de-a doua jumătăți a secolului al 19-lea.
Printre laureatii premiului Goncourt se numara Marcel Proust, Jean Fayard, Simone de Beauvoir si Georges Duhamel.
Anul trecut, premiul i-a revenit scriitoarei Marie Ndiaye, pentru romanul „Trois femmes puissantes”
Ana Soviany
![]() | ||
1. | Cele mai bune carti americane, nominalizate la National Book AwardsPublicat in 13 octombrie 2010 la 22:32 Fundatia National Book a anuntat nominalizatii pentru premiul National Book, una dintre cele mai importante distinctii din mediul literar american. |
![]() |
![]() |
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.