Reteaua Corect
Alexandru Petria

Bem un whisky la sinagoga?

Canadianul Seymour Mayne, daca si-ar deschide o banca, de unde sa imprumute umor, in locul verzisorilor fosnitori, fie si din aia de la nord de Detroit, nu l-ar paste falimentul. De origine evreiasca, in prozele din volumul “Batrana canapea albastra”, aparut la editura Adenium recent, reuseste sa lumineze cu caldura si intelegere o lume care, mie unuia, imi e straina si despre ale carei cutume nu stiu decat pana la elocventul genunchi al broastei.

Daca ar fi sa compar prozele lui cu ale altor manatori de iluzii pe ogorul literaturii, imi vin in minte, la repezeala, numele lui Mark Twain si al lui Woody Allen. Nu neaparat pentru contextualizarea valorii, am in vizor verva si naturaletea scriiturii.

Mayne nu vrea sa para mai destept decat este, si e brici!, povesteste ca unor prieteni. Si tocmai colocvialitatea incita si pastreaza atentia nealterata la lectura. Seymour Mayne si-a pus semnatura peste saizeci de volume, ca autor, antologator sau traducator. A fost tradus in franceza, germana, ebraica, poloneza, portugheza, rusa, spaniola si, cu piatra noutatii in gura, acum si in romana. Haiducesc de pe un material de prezentare: “Printre ultimele titluri se numara Light Industry (Mosaic Press, 2000), Ricochet: Word Sonnets (Mosaic Press, 2004), un volum de poeme alese –September Rain (Mosaic Press, 2005) si versiunea franceza a acestuia – Les pluies de septembre (Éditions du Noroit, 2008), in traducerea lui Pierre DesRuisseaux, precum si Reflejos: Sonetos de una palabra (Al Margen, 2008), sonete intr-un cuvant, traduse in spaniola si redactate de María Laura Spoturno. Mayne sustine nenumarate lecturi publice si conferinte in Canada si in strainatate despre aceasta forma poetica ‘miniaturala’, pe care a resuscitat-o, reinventat-o si pe care o promoveaza fervent. In prezent, este profesor de Literatura canadiana, Studii canadiene, Scriere creativa si Studii ebraice la Universitatea din Ottawa.” 

Ce gasiti in Batrana canapea albastra? Oameni fara amplitudine, doar daca suceala lor n-o luam ca amplitudine. Senzatia de interesant, de memorabil, se ridica precum ceata din descrierea unor povesti haioase, cu sare si piper, in care Mayne are stiinta sa centrifugheze amanuntele. Unuia i se fura o canapea albastra, in proza ce da si titlul volumului, si hotii i-o aduc inapoi pe neasteptate, un rabin vrea sa interzica macheala in sinagoga si ajunge sa aprovizioneze credinciosii cu whisky de contrabanda, se infiinteaza o organizatie a celor cu numele Seymour si rezulta o situatie nescontata, un batran pune in fata familiei un testament buclucas si altele. Volumul de la Adenium s-a bucurat si de-o traducatoare priceputa, RalucaTanasescu. Bem un whisky la sinagoga? Seymour Mayne ne-a aruncat provocarea. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.