Reteaua Corect
Dan Mircea Cipariu

Bani si doua legi necesare pentru cultura romana

Scris de Dan Mircea Cipariu in 05 ianuarie 2013 la 18:23, in Arts. 111 vizualizari Intra in discutie Taguribani, cultura romana, doua, doua legi, legi necesare shortlinkhttp://crct.ro/nipR

Avem o certitudine: 2013 va fi un an al constrangerilor bugetare, mai cu seama in cheltuielile dedicate proiectelor culturale si a celor ce tin de patrimoniul cultural national! Institutul Cultural Roman primea sub conducerea lui Horia Roman-Patapievici aproape 50 de milioane de lei. Desi are in spate o majoritate politica ce poate schimba Constitutia Romaniei, institutia condusa de Andrei Marga se zbate sa obtina ceva mai mult de 29 de milioane de lei. Nici ministerul condus de Daniel Barbu nu se simte prea bine atunci cand vine vorba de buget.

Bataliile pentru un leu in plus vor fi pe viata si pe moarte, in urmatoarele saptamani, la Parlament, la Guvern si la partidele ce formeaza USL. Vom vedea cu acest prilej, daca cei doi liberali de marca, Andrei Marga si Daniel Barbu, vor pune mai presus de cariera lor politica si guvernamentala interesul pentru cultura nationala. Va fi un test hotarator pentru ca de banii obtinuti de la bugetul de stat vor depinde sustinerea culturii scrise nationale (prin finantarile Administratiei Fondului Cultural National, prin finantarile pentru bibliotecile judetene), promovarea la Salon du Livre de la Paris si, in general, promovarea culturii romane vii in lume!

Dincolo de ce vor obtine conducatorii Ministerului Culturii si ai ICR, raman de rezolvat cateva restante legislative ce ar putea da un suport material artistilor si scriitorilor romani. La o repede ochire, amintesc aici doar de Legea Timbrului Cultural (important ar fi ca toate cartile si produsele culturale sa aiba un timbru fiscal pentru a se putea obtine un control mai riguros asupra tirajelor si asupra fluxului financiar care, de cele mai multe ori, il oculteaza pe autor!), Legea dreptului de autor (celebra Lege 8/1996 s-a perimat si nu face fata noilor realitati ale economiei electronice; o lege fara sanctiuni clare si care, in acest moment, face ca Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor sa fie o institutie fara prea multe prerogative de control).

 

Cititi intreg editorialul pe agentiadecarte.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.