Reteaua Corect

Au început înscrierile pentru Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil”

Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil” a ajuns deja la ediția a XVII-a și se bucură de un succes răsunător în rândul epigramiștilor, până dincolo de hotarele țării. Și anul acesta, coordonatorii proiectului sunt Laurențiu Bădicioiu, Victor Minea, Maria Bădicioiu și Claudiu Minea, scrie observatorulph.ro.

Numele festivalului vine de la opera „Romeo și Julieta la Mizil”, operă scrisă de George Ranetti, care este o comedie, o parodie la celebra piesă a lui William Shakespeare, „Romeo și Julieta”.

În luna iunie 2023, invitat de Observatorul Prahovean la emisiunea dedicată antreprenorilor prahoveni, ca reprezentant al antreprenoriatului cultural, Laurențiu Bădicioiu spunea: „Epigrama face parte din literatură, dar din literatura umoristică. Gândul a apărut, în mod natural, când mă întorceam de la bacalaureat. Pentru că era foarte cald, coroborat cu faptul că apăruse deja volumul „Romeo și Julieta la Mizil” de George Ranetti, în mintea mea s-a născut întrebarea: „Dar de ce să nu se întâmple ceva la Mizil cu acest titlu extraordinar?”. Și așa a luat naștere Festivalul Internațional de Poezie, Epigramă și Umor, „Romeo și Julieta la Mizil”.

În ceea ce privește originile Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, Laurențiu Bădicioiu nu a pus în practică imediat ideea. În același an însă, 2007, împreună cu partenerul său de Festival, Victor Minea, au organizat primul „Concurs Național de Calambururi și Epigrame – Ediția I, 2007”, la 100 de ani de la publicarea cărții lui George Ranetti.

Apoi, încet-încet, festivalul a căpătat forma pe care o are în prezent și care se bucură de atâta succes în rândul oamenilor talentați de pretutindeni. La ediția precedentă a festivalului, au fost 250 de participanți copii și aproximativ 400 de adulți.

„Mizilul străluceşte în mijlocul tutulor, până acuma ca reşedinţă de subprefectură şi ca una din cele mai importante centre politice ale ţării. El datoreşte însă în mare parte importanţa sa activităţii, energiei şi devotamentului lui Leonida Condeescu. Se poate oare zice Termopile fără a zice Leonida? Nu, desigur. Ei! tot astfel, cine zice Leonida, zice Mizil. Mizilul nu se poate concepe altfel; dar nici Leonida.” (I.L. Caragiale, O zi solemnă)

Au început înscrierile la Festivalul internațional de poezie, epigramă și umor „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a XVII-a. Formularul de înscriere se găsește pe site-ul www.romeojulietalamizil.ro, iar intervalul este 25.09.2023-20.12.2023. Prin poștă, se pot trimite materialele pe adresa: Bădicioiu Laurențiu, L.T. „Grigore Tocilescu”, N. Bălcescu, 111-113, Mizil, Prahova, cu mențiunea Pentru Festivalul internațional „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a XVII-a. Materialele trebuie să aibă motto pe plic. În plicul mare va fi altul închis, având scris pe el acelaşi motto. Se menționează numele, vârsta, secțiunea, titlurile textelor, e-mailul, adresa, numărul de telefon, ocupaţia.

Secțiunile festivalului sunt două, una destinată adulților, care are două subsecțiuni:

1) Epigramă, la care se trimit patru epigrame, dintre care una are ca temă impusă „O zi solemnă” * (de I.L. Caragiale) și 2) Poezie, la care se trimit trei poezii, dintre care una trebuie să aibă elemente de prozodie. Cealaltă secțiune este destinată elevilor, având aceleași subsecțiuni și reguli. Pot participa tinerii români… de orice vârstă de pretutindeni (peste 14 ani). Regulile detaliate sunt pe www.romeojulietalamizil.ro

Premiile sunt de 4000 de lei pentru ambele secțiuni și au numele unor personalități născute în Mizil: George Ranetti, Grigore Tocilescu și Agatha Bacovia.

- Publicitate -

Festivalul e susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil” în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Consiliul Județean Prahova, Primăria Mizil și Consiliul Local.

Invitați sunt dl. prof.univ.dr. Ion Bogdan Lefter și cunoscutul cântăreț Ducu Bertzi.

De-a lungul anilor, la festival au fost prezenți: Solomon Marcus, Adrian Cioroianu, Varujan Vosganian, Ștefan Cazimir, Dan C. Mihăilescu, Daniel Cristea-Enache, Teodor Baconschi, Mihai Cimpoi, Valeriu Matei, Arcadie Suceveanu, Nicolae Dabija, Mircea Ionescu Quintus, Corneliu Leu, Mihai Stănescu, Marian Preda, Sorin Preda, Lucia Olaru Nenati, Mircea Dinescu, Daniela Vlădescu, George Corbu, Alexandru Mironov, Dan C. Lupescu, George Stanca.

*Epigramiștii se vor inspira din cunoscuta schiță caragialiană, care are ca temă orașul Mizil”, au transmis printr-un comunicat de presă organizatorii evenimentului.

observatorulph.ro.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.