Reteaua Corect

Atentat la librării!

Scris de Alina Olteanu in 25 iunie 2020 la 11:21, in Arts. 1124 vizualizari Intra in discutie Taguriatentat, carte, folie, librarie, pandemie, țiplă shortlinkhttp://crct.ro/nwhn

Acele librării care au reușit, cu chiu cu vai, să supraviețuiască din punct de vedere financiar restricțiilor impuse de pandemie, primesc astăzi o nouă lovitură. O lovitură care, din nefericire, le-ar putea fi fatală pe termen lung.

Nimic nu iubește pasionatul de lectură mai mult decât să răsfoiască în voie lucrările autorilor preferați sau încă nedescoperiți. Să exploreze temeinic cuprinsul, să încerce să ghicească în linii mari curgerea cărții, să-i simtă poate mirosul și textura, să cerceteze prefața, primele pagini, ba uneori chiar și anul primei apariții sau te miri ce alte detalii de acest tip. Ei bine, acest lucru nu mai este posibil acum. O „autoritate” oarecare  statului, dar cu siguranță nu în ale culturii, a decis că răsfoitul e periculos, iar toate cărțile din librării trebuie neapărat țiplate. Spre deosebire de mărar, să spunem, care poate fi atins de oricâți oameni, în frunte cu casierița, înainte de a ajunge în propria bucătărie și apoi ingerat, fără posibilitatea dezinfectării sale. Sau spre deosebire de roșii sau de piersici, pipăite temeinic de cumpărători pentru a afla cât sunt ele de coapte sau răscoapte. Pe ele de ce nu le țiplăm?

Dincolo de această întrebare, care evidențiază pe deplin absurdul situației, și dincolo de frustrarea firească a clienților din librării, problema mare este însă alta. Măsura decisă de autorități reprezintă la adresa librăriilor, deja slăbite din punct de vedere financiar, un veritabil atentat. Pentru că potențialul client nu mai are acces la informație. Dacă nu știe cu exactitate dinainte ce titlu își dorește, ci baleiază printre rafturi căutând acea carte care-i va face în sfârșit cu ochiul, așa cum se întâmplă atât de des în librării, el va prefera să apeleze la un site de pe care să-și facă aprovizionarea de cultură. Magazinele care vând cărți puneau oricum și până acum o mare presiune pe libării. Ele oferă sisteme foarte ușoare și rapide de căutare și, de multe ori, prețuri imbatabile. Cel puțin dacă nu ținem seama și de costul transportului. Ce a ținut totuși librăriile în viață, în pofida acestei uriașe concurențe, a fost tocmai dorința cititorilor împătimiți de a ține fizic cartea în mână. Și de a o răsfoi în voie. Savoarea dată de momentele petrecute în librărie printre rafturi și alți oameni de același tip. Și faptul că puteau întoarce cărțile pe toate fețele, pentru a putea extrage maximum de infomație.

Răsfoitul cărții echivalează cu probatul obiectelor vestimentare din magazinele de haine. Degeaba te atrage o cămașă agățată de un umeraș: știi bine că, până nu ai încercat-o, nu știi dacă ți se chiar potrivește și nu-ți mai rămâne decât să dai cu banul pentru a lua o hotărâre.

Dar chiar așa: cămășile de ce n-or fi țiplate?

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.