Reteaua Corect

Woody Allen, la 75 de ani

Scris de in 02 decembrie 2010 la 20:28, in Asul. 854 vizualizari Intra in discutie Taguri75ani, aniversare, woodyallen shortlinkhttp://crct.ro/n8cx

Unul dintre putinii autori geniali ai postmodernitatii, regizorul Woody Allen a implinit 75 de ani. Aniversarea zilei de nastere l-a gasit pe celebrul regizor, in Franta, unde filmeaza la cea de-a 42-a pelicula a sa.

Woody Allen Woody Allen
Sursa imagine: Wikipedia

Woody Allen s-a nascut pe 1 decembrie 1935 in Brooklyn New York. Este unul dintre cei mai cunoscuti, respectati si controversati regizori din lume, iar in cei peste 30 de ani de cand este prezent in lumea filmului a fost regizor, scenarist, actor si producator. Filmele sale sunt imbinari inedite si avangardiste de drama si comedie, care isi pastreaza mereu farmecul. Woody Allen a marcat cinemaul si mai cu seama comedia cinematografica din ultimii 45 de ani cum putini au reusit.

„Daca fac un film bun, va fi bun pentru totdeauna”

"Artistul din mine nu e interesat de evenimentele de pe glob sau de temele politice, care sunt efemere. Sunt atras de conflicte si sentimente general umane. Daca fac un film bun, va fi bun pentru totdeauna. Aceleasi tragedii si probleme vor persista si peste 5.000 de ani", declara regizorul in urma cu cativa ani, intr-un interviu din revista "Der Spiegel".

Desi admite ca e, asa cum il considera expertii, un cineast talentat, Allen e convins ca nu poate concura cu gigantii deceniilor trecute. A declarat, la un moment dat, ca peliculele sale n-ar avea ce cauta intre cele 50 de filme cele mai bune, turnate vreodata; ca nu ar putea fi puse alaturi de filmele suedezului Ingmar Bergman, pe care l-a admirat si de care s-a lasat influentat enorm, sau in rand cu ale italianului Federico Fellini. Altii sunt de alta parere. Ce soarta vor avea in cele din urma unele din lungmetrajele semnate de regizorul si scenaristul new-yorkez, ramane de vazut.

"Nimic nu ma satisface mai mult decat sa fiu receptat ca un realizator european de film"

"Nimic nu ma satisface mai mult decat sa fiu receptat ca un realizator european de film", declara Woody Allen intr-un interviu din "Spiegel". Admirator al unor personalitati precum Ingmar Bergman si Federico Fellini, regizorul american se plange de faptul ca in SUA cinemaul este mai degraba o "industrie". "Studiourile americane vor sa cheltuiasca 100 de milioane de dolari pe un film si sa scoata 500 de milioane din vanzari. In Europa, in schimb, poti sa faci si filme de 15 milioane, iar banii vin de la persoane independente care nu-ti cer sa le aduci venituri", spune Allen, potrivit cotidianul.ro

Nascut in Brokklyn, ca fiu al unui slefuitor de diamante, Allen Stewart Konigsberg si-a identificat din adolescenta pseudonimul si pasiunea pentru scena, film si comedie. Allen a inceput de timpuriu sa castige bani buni ca autor de gaguri, apoi ca scenarist in asa-numitul Ed Sullivan Show, pentru ca in 1965 sa semneze si scenariul filmului, "Ce-i nou pussy?"

Din 1969, i s-a incredintat regia unor filme, in care s-a impus treptat o inventivitate proprie intregii sale creatii. In "Woody ghinionistul", cineastul isi batea joc pentru prima data de genul filmului documentar. Iar „Tot ce-ati vrut sa stiti despre sex si n-ati indraznit sa intrebati" ironizeaza savuros isteria iluminista a anilor 70 si l-a propulsat, in 1972, în randul autorilor faimosi.

De aici incolo se intrupeaza colectivul de personaje centrale ale peliculelor sale, care se numesc psihanaliza freudiana, nevroza, New Yorkul si pasiunea pentru fete tinere si foarte tinere.

Celebritatea pe care i-au furnizat-o de la 42 de ani ciclul celor trei filme new-yorkeze, "Annie Hall", din 1977, pentru care a obtinut doua premii Oscar, "Manhattan", din 1979, "Stardust Memories", din 1980, nu avea cum sa-i mai poata fi luata.

Extrem de harnic, Allen, care in timpul sau liber iubeste cantatul la clarinet, livreaza in medie cate un film pe an. Desi nu poate plati onorariile exorbitante pe care le incaseaza de regula marile stele de la Hollywood, putine megastaruri au refuzat vreodata sa apara in filmele sale, citim intr-un articol publicat de Deutsche Welle.

Convertit la literatura

Celebrul regizor Woody Allen a gasit o buna terapie pentru a se elibera de depresia omului modern: scrie carti in care ironizeaza lumea si viata. In apararea sa invoca nebunia, dupa cum se spune inca din titlu, in cartea care a aparut si in romaneste, potrivit romanialibera.ro

 „Nu cred in viata de apoi, dar mi-am luat un schimb de haine." La fel ca in ”Anarhie pura”, Woody Allen se dovedeste si in volumul ”Apararea invoca nebunia” un campion al persiflarii. Tonul intens parodic din povestirile lui intemeiaza o viziune menita sa amuze, dar si sa contrarieze. Amintirile scornite ale intalnirilor lui Allen cu Ernest Hemingway si Gertrude Stein, jurnalul unui revolutionar mexican agasat de un coleg de lupta care canta Cielito Lindo la chitara, intelegerea voit gresita a sistemelor filozofice ale lumii, sahul prin corespondenta practicat de doua personaje macinate de frustrari -toate acestea sunt exercitii de alertete epica si totodata dovezi ale unui ochi nelinistit, iscoditor.

”Apararea invoca nebunia” aduna 46 de povestiri din volumele de proza scurta ale regizorului si prilejuieste intalnirea cu un spirit ludic a carui principala placere pare a fi trimiterea de bobarnace peste nasul celor care iau totul mult prea in serios.

Din filmografia sa amintim:

Scoop (2006);

Anything Else - Sfaturi in dragoste (2003);

Hollywood Ending - Final ca la Hollywood (2002);

The Curse of the Jade Scorpion - Blestemul Scorpionului de Jad (2001);

Small Time Crooks - Escroci de mana a doua (2000);

The Impostors - Impostorii (1998);

Deconstructing Harry - Viata lui Harry (1997);

Everyone Says I Love You - Toti spun: Te iubesc! (1996);

Manhattan Murder Mystery - Misterul crimei din Manhattan (1993);

Scenes from a Mall (1991);

Crimes and Misdemeanors - Delicte si faradelegi (1989);

New York Stories (1989);

King Lear (1987);

Radio Days - Zilele radioului (1987);

 

Filmografia integrala o gasiti AICI.

 

 

Woody Allen

10 intrebari pentru Woody Allen de la „Time”

[jwplayer|file= ]

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.