Reteaua Corect

Ultimele schiţe şi desene ale lui Nicolae Grigorescu, expuse pentru prima dată la Câmpina

Scris de newsreporter in 19 noiembrie 2016 la 11:17, in Arte vizuale. 708 vizualizari Intra in discutie Taguridesene, expuse la Câmpina, Nicoale Grigorescu, schite shortlinkhttp://crct.ro/npst

După ce s-a luptat ani de zile în instanţă pentru 202 de schiţe şi desene ale lui Nicoale Grigorescu, care erau ale municipalităţii, Primăria Câmpina a expus operele pictorului, vineri, pentru prima oară, transmite Mediafax.

Sursa imagine: telegrafonline.ro

"Schiţe şi desene achiziţionate de Primăria Câmpina în 6 noiembrie 1939 cu suma de atunci de 600.000 de lei. Nu au fost expuse în Câmpina niciodată. Ele au fost expuse la Muzeul 'Toma Stelian' din Bucureşti unde au stat în custodie pînă în 1950, dată la care au fost trecute în patrimoniul statului şi au fost expuse rareori la Muzeul Naţional de Artă", a declarat Paul Moldoveanu, secretarul Primăriei Câmpina, cel care a şi descoperit actul de vânzare cumpărare.

"Despre aceste schiţe şi desene nu se cunoştea că ar fi fost proprietatea municipiului Câmpina sau Primăriei Câmpina. Eu am aflat de la un prieten că ar exista nişte picturi în arhiva primăriei. Am fost convins că există un document de proprietate şi cu arhivarul primăriei am procedat la căutatea acestuia şi în scurt timp am găsit actul de vânzare - cumpărare din 1939", a mai declarat Paul Moldoveanu.

Pentru a reintra în posesia schiţelor, Primăria Câmpina a dat în judecată Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Artă în anul 2002 şi a câştigat dreptul de proprietate, definitiv, în 2013.

"Tot timpul Grigorescu era cu carnetul de schiţe la el. Şi veţi vedea în schiţele pe care Câmpina le-a redobândit, lucruri extraordinare. Cum din două-trei linii se înţelege un caracter. Cum din două-trei linii şi o haşuraţie poţi să intuieşti starea de spirit a unui personaj", a declarat Doina Păuleanu, director Muzeului de Arte Constanţa, specialist în opera lui Grigorescu.

Mini muzeul în care sunt expuse 100 din cele 202 de opere ale pictorului a fost amenajat la etajul Casei Căsătoriilor. Aici au fost montate sisteme antiefracţie dar şi instalaţii pentru asigurarea umidităţii.

"Construcţia, amenjarea acestui mini muzeu este ea însăşi o lucrare de artă....un spaţiu absolut deosebit, amenajat foarte bine astfel încât să pună în valoare aceste schiţe ale lui Grigorescu. Lucrarea de amenajare a costat 382 de mii de lei şi s-a realizat în câteva luni", a declarat Horia Tiseanu, primarul municipiului Câmpina.

Potrivit sursei citate, pe viitor se vor realiza fotografii de calitate superioară după schiţele originale, iar aceste fotografii vor fi expuse permanent.

Actuala expoziţie poate fi vizitată gratuit, timp de trei săptămâni.
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.