Reteaua Corect

Patrimoniul public de lucrari de street-art anunta primul Muzeu Graffiti din Romania

Scris de dana conerth in 16 septembrie 2010 la 12:33, in Arte vizuale. 84 vizualizari Intra in discutie Tagurimuzeu, românia, STREET-ART shortlinkhttp://crct.ro/n6JJ

Recent incheiata, prima Tabara de Street-Art din Romania marcheaza o premiera in istoria de 40 de ani a miscarii Graffitti: crearea primului patrimoniu public de lucrari de street-art, un patrimoniu ce anunta in viitorul apropiat primul Muzeu Graffiti din Romania, scrie revistacultura.ro

Relatia dintre cultura si ecologie a nascut, la Copsa Mica, prima Tabara de Street-Art din Romania, un proiect initiat si coordonat de Mihai Zgondoiu, un artist vizual care, deloc intamplator pentru proiectul sau de la Copsa Mica, finalizeaza o teza de doctorat cu tema „Matrite vizuale si noile media“.

Proiectul initiat de Mihai Zgondoiu are acum un patrimoniu unic: cincizeci de lucrari in maniera street-art! Acest patrimoniu va fi multiplicat in anii urmatori cu noi editii ale Taberei „Free Art“ si va fi germenele primului Muzeu Graffiti din Romania, ce va fi deschis la Copsa Mica. Un muzeu viu, cu artisti vii interesati de tehnicile street-art si de cele ce tin de gravura experimentala. Un proiect de interes european ce va impleti filosofia graffiti cu viziunea eco.

Artistii au pulverizat texte, imagini si idei ale libertatii

Pe 23 august 2010, la Copsa Mica, nouasprezece artisti si grafferi din Romania si Franta au inceput lucrul la „Free Art”. Intr-o hala industriala aflata in spatele primariei, timp de sase zile, ei au pulverizat texte, imagini si idei ale libertatii. Hala Free Art a fost pardosita cu spray-uri, cutii cu vopsea, markere, sabloane din carton, compresoare si pistoale cu vopsea. Dupa sase zile de lucru au rezultat cincizeci de opere street-art. De pe 28 august 2010 pana pe 28 septembrie 2010, acestea pot fi admirate pe DN 14 de cei care ies si intra in Copsa Mica cu masina sau pe jos, intr-o expozitie de strada ce va fi itinerata in cateva orase din Romania sub genericul „Turul Free Art“.

Mihai Zgondoiu, curatorul Taberei de creatie „Free Art“, a declarat pentru revista „Cultura”: „La douazeci de ani de la caderea regimului comunist, orasul Copsa Mica poate vorbi, in sfarsit, la trecut despre toate fetele negative si intunecate ce i-au marcat existenta (...) A fost lansata ideea unei colaborari cu tineri artisti profesionisti ori grafferi de marca pentru a schimba concepte si perceptii invechite prin jocuri cromatice si gesturi creative spontane. Necesitatea unei manifestari eco-graffiti in acest spatiu poate fi considerata drept sigur triumf al mediului viu si al creatiei dupa saptezeci de ani de prelucrare industriala a metalelor celor mai toxice: plumbul si zincul. Astfel, o terapie cromatica ce rezoneaza cu gestul artistic eliberat de constrangeri si limite marcheaza pozitiv Copsa Mica, o asezare atestata in urma cu 608 ani pe harta oraselor europene“.

Cititi integral articolul AICI

Pentru mai multe amanunte, accesati si www.free-art-camp.blogspot.com.

D.C.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.