Inspirat de propriile memorii ale artistului, proiectul “Seminte de Floarea-Soarelui” evoca locul individului in multime si indeamna publicul sa reflecte asupra conceptiei de “productie in masa” asociata expresiei “Made in China” (n.r. – fabricat in China).
Intr-un interviu acordat artinfo.com, artistul vorbeste despre simbolismul umilei seminte, utilizarea traditiei in limbajul contemporan si despre provocarea comunicarii cu publicul larg al muzeului britanic.
Portelanul este un material folosit inca din timpuri stravechi, insa aproape intotdeauna pentru realizarea unor opere de arta conventionale. Despre folosirea lui pentru a da viata unui “covor” de seminte de floarea-soarelui, Weiwei spune ca “aceste seminte se numara printre cele mai obisnuite culturi agricole din China, existand chiar si in salbaticie. Eu am crescut in conditii vitrege, in desertul Gobi, unde familia mea a fost trimisa drept pedeapsa pentru dizidenta din timpul Revolutiei Culturale, insa chiar si acolo am fost inconjurat de floarea-soarelui”.
Weiwei spune ca exista doua motive pentru care le-a folosit: “Primul este unul de natura politica: presedintele Mao obisnuia sa fie infatisat de artisti sub forma soarelui, iar populatia era reprezentata ca un imens camp de floarea-soarelui, plantele intorcandu-se mereu cu fata spre el. Al doilea motiv este simplul fapt ca aceste seminte sunt foarte comune si sunt consumate in timpul unei conversatii, la diferite evenimente sportive, la film, la nunti, se regasesc in aproape fiecare casa”, mai explica artistul.
Lucrarea ca un mediu inconjurator
Fiind intr-o cantitate foarte mare, cele 100 de milioane de seminte de portelan “invita” publicul britanic sa mearga pe ele, sa le tina in mana, sa le pipaie sau sa le asculte sunetul sub pasi. “Lucrarea este ca un mediu inconjurator”, marturiseste Weiwei.
Desi portelanul este un material antic, avand probabil cea mai lunga traditie in China si fiind asociat produselor de inalta calitate, artistul sustine ca prin proiectul sau vrea sa depaseasca bariera traditionalului. El si-a propus sa transforme portelanul intr-un limbaj contemporan.
“Suntem inconjurati de mult plastic si de tot felul de metale la ora actuala, insa portelanul este strans legat de actul spiritual de gasire a lutului perfect si de transformare a acestuia in ceva nemuritor. In cazul proiectului meu, acest material reprezinta efortul si acumularile timpului. Dar si plictiseala”, marturiseste artistul.
Pentru Weiwei, cultura a reprezentat intodeauna un comentariu la realizarile trecute, iar reinterpretarea este o unealta folosita pentru exprimarea pozitiei actuale. “Acest lucru defineste cumva gandirea contemporana, la fel ca si provocarile ridicate mie de acest proiect. La o lucrare de o asemenea amploare conteaza modul in care iti expui ideea pentru ca opera este dedicata in primul rand publicului larg, nu propriei persoane”, conchide Weiwei.
C.C.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.