Reteaua Corect

Cartea Mortilor, readusa la viata de un muzeu britanic

Ghidul vechi de 3.500 de ani cunoscut sub numele de “Cartea Mortilor” a oferit egiptenilor o descriere a conceptiei despre viata de apoi, alaturi de imnuri, vraji si instructiuni care permit celui decedat sa treaca prin diferitele obstacole care il despart de viata de apoi.In cadrul unui nou vernisaj organizat la Londra, Muzeul Britanic incearca sa ofere o noua perspectiva asupra credintei egiptenilor, prin expunerea unui numar impresionant de manuscrise, pergamente si diferite ilustratii apartinand Cartii Mortilor.

Vernisajul isi propune sa schimbe conceptia moderna, partial creata de numeroasele morminte, mumii si masti funerare descoperite in Egipt, potrivit careia acest popor era obsedat de moarte. “Contrar parerii multora, egiptenii nu erau obsedati de moarte, ci dimpotriva, de viata”, a declarat Jouhn Taylor, curatorul expozitiei, citat de artdaily.org.

“Cei mai multi egipteni mureau inainte de a implini 35 de ani si pentru faptul ca duceau o viata privilegiata din multe puncte de vedere, isi doreau s-o poata continua si dupa moarte”, a mai explicat Taylor.

Expozitia dedicata egiptenilor scoata la iveala o societate foarte dezvoltata, cu un concept foarte complex asupra teologiei. Cele 200 de vraji si ilustratii cuprinse in “Cartea Mortilor” au fost realizate in jurul anului 1.500 i.Hr.

Pe langa pasaje extrase din ghidul egiptean, vernisajul aduce publicului si cateva dintre cele mai faimoase artefacte egiptene: mumii, masti funerare si sarcofage din cedru, colorate in rosu si albastru.

Atractia vernisajului o constituie insa chiar manuscrisele originale. Fragile si foarte usor de distrus daca sunt expuse la lumina, pergamentele sunt o raritate in cadrul expozitiilor. Cel mai lung dintre acestea are 37 de metri, a fost realizat pentru fiica unui mare preot de acum 3.000 de ani si nu a mai fost expus in public niciodata pana acum.

Deschisa de astazi pana pe 6 martie, aceasta este prima dintr-o serie de trei expozitii prin care Muzeul Britanic face o retrospectiva a temei mortii si spiritualitatii de-a lungul epocilor omenirii. Urmatorul vernisaj este dedicat Europei Medievale, in timp ce ultimul abordeaza subiectul pelerinajului la Mecca.

C.C.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.