Reteaua Corect

Calatorie printre amintiri: PERIPETII, o expozitie semnata Csatlos Levente

Institutul Balassi va gazdui, in luna februarie, expozitia de pictura “PERIPETII” a artistului plastic Csatlos Levente. Vernisajul expozitiei va avea loc luni, 4 februarie, incepand cu orele 18.30, la sediul Institutului din strada Gina Patrichi nr. 8. Prezinta scriitorul si criticul de arta Dan Mircea Cipariu.

Csatlos Levente s-a nascut la Targu Mures, pe 15 decembrie 1975. In anul 2003, a absolvit cursurile Academiei de Arte Frumoase din Budapesta iar in 2006 a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Incepand cu anul 1994, lucrarile lui Levente au inceput sa fie publicate in reviste de arta si au facut parte din numeroase expozitii, atat colective, cat si personale in tara si in strainatate.

“Accident biografic, metafizic şi oniric!”, astfel ne este prezentata expozitia PERIPETII de catre scriitorul Dan Mircea Cipariu, care ne imbie sa pornim intr-o “calatorie printre linii si tuse vibrate”:Un puternic son al interiorităţii ne propune noua expoziţie personală a artistului Csatlós Levente. Viaţa trăită şi viaţa visată sunt prilej de călătorie printre linii şi tuşe vibrate, pentru a descoperi forţa terapeutică şi rezonanţa cu zonele abisale ale fiinţei. Un adevărat spirit epifanic străbate lumi aflate între starea de veghe şi vis. Aici nu e o ţară a nimănui, aici este un spaţiu al sinelui care vrea să ştie şi mai mult despre cum iese întunericul din vechi alfabete de singurătate, din cataloage de vise ori din gândirea vegetală. Semnele vizuale au o cromatică discursivă, de dese(m)n fin ce aminteşte de siguranţa execuţiei unei gravuri ori a unei caligrafii a sinelui. Inserturile de grafisme şi accentele de pastel cu tonuri (i)luminate ies din masa teluric-acrilică pentru a sublima tot atâtea discursuri despre sensul petrecerii existenţiale. Dexteritatea construcţiei vizuale capătă sens la întâlnirea plină de tensiune cu poeticitatea semnului grafic, în timp ce figuratismul neprogramatic ţâşneşte ca un altfel de dicteu automat. Căci ce sunt aceste peripeţii plastice? Întâlnirea cu accidentul biografic, cu cel metafizic ori cu cel oniric! Aceste peripeţii sunt o cale de cunoaştere şi de vindecare sufletească!”.

Artistul ne arata, la randul sau, ce se afla in spatele picturilor sale si modul in care acestea si-au primit numele colectiv de “peripetii”: “Peripeţiile trăiesc în noi ca amintiri ascunse. Amintirea poate fi de fiecare data o imagine aleatorie, o formă, o culoare, o mireasmă care apare cu obstinaţia fiorului retrăit. Cu tuşe viguroase de pensula îmi comprim amintirile acumulate, exprimând tensiunea simţirilor mele subiective. Sunt mai degrabă lucrări intuitive aşezate pe pânză, pe acea suprafaţă pe care redau în mod subiectiv echivalentul plastic al improvizaţiei vieţii. Sunt lucrări abstracte, rolul lor fiind univoc într-o atmosferă de vitalitate în care albul e o parte din imagine, un contrast al coloritului intens. Jocul liniilor intreţesute sau intersectate pe formele ce plutesc în fundal se întâlnesc în culori puternice, manufacturând aşa un joc conştient, un figurativ conştient, cu ajutorul căruia iubitorii de artă îşi pot retrăi amintirile, îşi pot recrea un punct de gândire în ţeserea propriilor lor gânduri. Aşa totul devine palpabil în interactivitatea cu arta, interactivitate pe care o numesc, de data asta, PERIPEŢII”.

PERIPETT

Expozitie de pictura semnata de Csatlos Levente

5 imagini in galerie

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.