Reteaua Corect

Naturalismul in viziunea lui Peter Henry Emerson, la muzeul Orsay din Paris

Scris de dana conerth in 05 iulie 2010 la 12:58, in Arte vizuale. 217 vizualizari Intra in discutie TaguriEMERSON, fotografii, Paris shortlinkhttp://crct.ro/n4CN

Daca vacanta v-a calauzit pasii spre Paris, faceti un popas la muzeul Orsay (Musee d’Orsay) situat pe malul stang al Senei, unul dintre cele mai vizitate muzee de arta moderna din lume. Interesant prin insasi istoria lui, cladirea fiind initial o gara, apoi centru de expediere a prizonierilor in timpul primului Razboiului Mondial, muzeul ofera spre vizionare picturi, sculpturi, mobila si fotografii fiind probabil cel mai mult cunoscut pentru colectia sa deosebita de capodopere impresioniste ale pictorilor Renoir, Monet sau Cezanne. Si, mai aveti un motiv pentru a vizita muzeul Orsay - expozitia semnata Peter Henry Emerson, cel mai virulent artist polemic din istoria fotografiei.

“Fotografie nu arta. Naturalismul in viziunea lui Peter Henry Emerson”este titlul sub care sunt reunite lucrarile scriitorului si fotografului britanic, cunoscut pentru influenta majora pe care a avut-o in promovarea fotografiei ca arta de sine statatoare. Cele mai multe dintre fotografiile sale surprind viata de zi cu zi a locuitorilor satelor din Anglia anilor ’80. In “Naturalistic Photography”, o lucrare publicata de Emerson in 1889, scriitorul britanic afirma ca fotografia este o arta la fel de legitima ca pictura, dar ca fotografii ar trebui sa se bazeze doar pe efectele naturale ale luminii si ale subiectului si sa nu apeleze la manipulare. Dupa ce a citit mai multe studii stiintifice asupra procesului fotografic, Emerson a revenit asupra celor publicate considerand ca natura artistica a mediului este un lucru asupra caruia fotograful are foarte putin control artistic. Si-a publicat aceasta noua opinie in “The Death of Naturalistic Photography" (1891), dar era deja prea tarziu, ideile sale influentasera multi fotografi, printre care si Alfred Stieglitz un american care va deveni o figura marcanta in fotografia secolului XX.

Scrierile lui P.H. Emerson (1886-1895) si fotografia sa naturalista reamintesc faptul ca dincolo de „apele calme” ale viziunii sale despre Anglia rurala, se ascunde cel mai virulent artist polemic din istoria fotografiei.

Expozitia “Naturalismul in viziunea lui Peter Henry Emerson” va ramane deschisa la muzeul Orsay pana in luna septembrie.

D.C.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.