Reteaua Corect

"Mona Lisa" lui da Vinci, restaurata

Pentru restaurarea celei mai faimoase opere a lui Leonardo de Vinci, “Mona Lisa” (1503-1506), muzeul Luvru din Paris a colaborat recent cu Laboratorul din cadrul Centrului de Cercetare si Restaurare a Muzeelor din Franta si Centrul European de Radiatii Sincrotron, pentru a executa o manevra delicata de analiza chimica si cantitativa a celebrei picturi si a altor sapte lucrari ale pictorului italian.

Folosind raze X fluorescente, cercetatorii au analizat compozitia si grosimea straturilor panzei si au aflat ca s-au aplicat peste 30 de straturi, fiecare de grosimea unui fir de par, noteaza theartnewspaper.com.

Un proiect similar, ce se intinde pe 18 luni, a fost demarat si la Galeria Nationala din Londra in 2009, avand ca scop curatarea unei dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui da Vinci, “Tanara fecioara” (1491-1508). “Tratamentul a avut ca scop imbunatatirea aspectului estetic al lucrarii.

Lacul devenise un obstacol intre panza si privitor”, a declarat Larry Keith, directorul departamentului de conservare al muzeului, facand referire la stratul protector de lac aplicat la sfarsitul anilor ’40 si care a inceput sa se ingalbeneasca si sa crape.

Keith, in colaborare cu departamentul stiintific al muzeului, a folosit un procedeu de verificare a lacului, pentru a confirma ca este o mixtura din mastic, terebentina si ulei de in. Apoi au fost folositi solventi organici pentru a dizolva in siguranta lacul. Insa la finalul operatiunii, Keith a subliniat ca scopul nu a fost inlaturarea definitiva a lacului, ci transpunerea lucrarii intr-o ipostaza unde culorile inchise pot fi admirate pentru adancimea cromatica, diminuata semnificativ odata cu aplicarea lacului.

Au fost cateva indoileli cu privire la procedura aplicata si la faptul ca prin aceste tratamente chimice s-ar putea distruge straturi intregi din compozitia artistica, straturi care de fapt au creat faimosul efect incetosat, cunoscut sub denumirea de “sfumato”, care a contribuit la celebritatea operelor lui Leondardo da Vinci. Insa, toate cercetarile conduse de muzeu au aratat ca artistul a folosit atat ulei de nuci, cat si de in, ceea ce nu face aceasta lucrare mai fragila decat celelalte opere din Renastere.

“Am un sentiment placut despre aceasta restaurare. O restaurare de succes este una care nu atrage prea multa atentia asupra sa”, marturiseste Larry Keith despre procedura la carea a fost supusa “Gioconda” lui da Vinci.

Leonardo da Vinci (1452-1519) a fost un pictor, sculptor, arhitect si om de stiinta italian. Opera sa include numeroase lucrari remarcabile, intre care se numara “Adoratia magilor”, “Cina cea de Taina”, “Batalia de la Anghiari” si “Mona Lisa”.

C.C.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.