Reteaua Corect
Corneliu Leu

Agresiunea asupra culturii romane

Scris de Corneliu Leu in 03 februarie 2013 la 15:42, in Arts. 34 vizualizari Intra in discutie Taguriagresiune, cultura, cultura romana shortlinkhttp://crct.ro/nisH

„Pe ei, macar, ii agreseaza presiunile imperiale si ale slugoilor celor care i-au dominat; asupra culturii noastre, insa, agresiunea vine din partea celor carora le-am cautat in coarne”...

Cam asta e concluzia cu care m-am intors de la o incarcata si plina de duh manifestare culturala mizileana, unde cei ce semnam in mai multe publicatii bucurestene, ne-am intalnit - si-am inflorit idei, si-am petrecut, si-am ras, si-am plans impreuna – cu confratii nostri care publica in frumoasa limba romana publicatii din Chisinau si Cernauti.

Am schimbat idei cu veselie, in virtutea convingerilor noastre ca omul vesel este si fecund si creator; si am deplans starea de agresiune asupra culturii noastre care produce o situatie paradoxala. Deoarece, cu toate ca este vorba de o cultura unica si unitara, agresiunea impotriva ei se manifesta din doua motive, vine din doua directii si  are, implicit, doua categorii de dusmani.

Si, fiindca in ultima instanta a fost vorba de un festival de umor si poezie, ne-am dat drumul si ne-am spus naduful; unii mai liric, altii mai intepator, dar simtind cu totii intelectuala raspundere de a ne opune acestei agresiuni. Fiindca, printre confratii cu care am petrecut se aflau chiar si cei care, in zilele de 29-31 august 1989 deveneau eroii destelenirii soartei limbii noastre pentru o buna parte din romanime; cei care,  au organizat marile proteste si manifestari impotriva deculturalizarii prin presiuni imperiale si au reinstaurat „limba vechilor cazanii”.

Pentru ca acum la aproape un sfert de veac, datorita fatarniciilor politice, inca sa se mai confrunte cu cei care dusmanesc asta, inca sa-si simta agresata cultura care, de fapt, inseamna insusi viitorul. Da, aceeasi cultura pe care o simtim agresata si noi dar, din pacate, ne avand nici macar mandria de a ne infrunta cu niste tendinte imperiale. Ci, doar cu cele mai meschine acte de politici asa zis culturale, de la ploconirea in fata comercialului de import si pana la gratuitatea interesata a televiziunilor care dezbat in aceste zile problemele legii presei, dar cultiva ele insele aceleasi nulitati degradante a caror fotogenie gretoasa sfideaza nu numai elementarul culturii, ci orice urma de bun simt. Astfel, fenomenul de becalizare se multiplica mereu si-n diferite sfere, pesemne prin regasirea carturareasca pe care si-o afla cei care-l mediatizeaza. Și-l mediatizeaza cautandu-i in coarne, incurajandu-l in prostie, in loc de a-l tine cat mai ascuns, ca pe-o rusine nationala atunci cand deschide gura.

Olimpian, cu inteleapta senectute, academicianul Solomon Marcus, trecea peste acest sentiment degradant, punand totul pe seama umorului involuntar. Domnia Sa si-a dezvoltat nu numai crezul didactic al cultivarii desteptaciunii prin simtul umorului, dar a evoluat intr-o splendida diatriba asupra umorului totalmente involuntar, acelasi ca pe vremea traditionalelor lupte ale intelectualilor cu ciocoii: Umorul pe care-l produc politicienii avizi ce s-ar dori potentati, alaturi de potentatii stupizi ce se doresc politicieni.

Dar intrebarea care se pune oriunde, numai la Consiliul Audiovizualului nu, intrebarea celor care ne-am saturat sa luam in ras atacurile subculturii agresive, ar trebui sa fie: Oare, daca umorul poate fi involuntar, poate fi involuntara si prostia agresiva?!... Umorul, fie el si involuntar, poate trezi reactia sanatoasa a rasului in batjocura: „ridendo castigat mores”; in vreme ce agresivitatea e altceva. Ea poate fi considerata fortare a deculturalizarii societatii si dorinta de a impune cu forta un model de om acultural, fapta ce ar trebui pedepsita prin lege, drept „crima impotriva afirmarii nationale”. 

Spun asta cu toata taria pentru ca modele, precum cei cu blaturile din fotbal care erau preferatii tuturor prim-secretarilor, stabilor de partid, conducatorilor de mari intreprinderi finantatoare ale fotbalului „muncitorsc-socialist” si eroi ai ziarului „Sportul popular”, sunt inca pernicioase devenind sechele ale coruptei bolsevice. Candva, la niste alegeri cand un presedinte de liga isi cumparase un post de parlamentar, l-am vazut laudandu-se la televizor cu faptul ca „el n-are facultate; ce, doar n-a fost prost sa piarda patru ani degeaba!”. Si, ne avand cum sa fiu suparat pe el, m-a indignat reporterul care nu s-a simtit deloc lezat in propia-i cultura. Asa ca zilele trecute, cand l-am auzit pe altul ca „vrea sa faca parte din Comisia Juridica, fiindca are trei ani de drept”, nu m-a mai deranjat reportera care, si ea, pesemne ca „avea profesionala la baza”.

Si ne mai miram de degringolada tinerei generatii, cand e plina televiziunea de asemenea modele!

Din pricina aceasta faceam comparatia (din punct de vedere cultural absolut in favoarea lor) cu fermitatea confratilor nostri de la Chisinau, spunandu-mi ca, imperiala sau mahalageasca, agresiunea impotriva culturii, mai ales cand e vorba de una si aceeasi pe  are o vedem lovita din ambele parti, este intotdeauna la fel de periculoasa, impunand uneori momente cand n-ar trebui numai sa radem.

Ci, cel mult, daca tinem la umorul nostru, sa radem eradicand. 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.