Expozitia se va derula pe doua nivele. Primul, o avanpremiera, are loc astazi, 4 mai, la orele 18, la resedinta familiei Rosca Stanescu din Silistea Snagovului, cu vernisaj si dezvelire a unei lucrari monumentale.
Urmeaza apoi vernisajul expozitiei, marti 8 mai la ora 19 la Galeria AnnArt, cand se va lansa si catalogul Adrian Ilfoveanu, cu serii fotografice realizate de artistul fotograf Steluta Rosca-Stanescu si care surprind cu mare expresivitate calitatea dramatica a lucrarilor.
Programul Arta la Verde
Expozitia sculptorului Adrian Ilfoveanu deschide programul Arta la Verde, care este menit sa asigure o expunere cat mai diversa si cuprinzatoare a artei contremporane in mediul verde al orasului Bucuresti. Adrian Ilfoveanu este acum autorul primei expozitii personale de sculptura in aer liber din istoria Romaniei.
Un segment important al programului Arta la Verde si care constituie totodata o premiera in Romania propune constituirea unor spatii insolite de expunere temporara de arta contemporana in cadrul unor resedinte private din Bucuresti sau zonele limitrofe. Astfel, Arta la Verde debuteaza cu sprijinul si generozitatea familiei Sorin Rosca Stanescu, prin expozitia de sculptura in aer liber Adrian Ilfoveanu de la resedinta familiei din Silistea Snagovului.
Despre Arta la Verde ne vorbeste Gabriela Massaci, director de programe al Galeriei AnnArt: “Planul a pornit cu un pas mic: extinderea spatiului galeriei noastre prin adaugarea unei noi ‘sali’, cu dusumele de iarba – adica gradina noastra din str Mahatma Gandhi, unde dorim sa expunem cu regularitate lucrari de sculptura si instalatii semnate de artisti de marca din Romania. Programul Arta la Verde are in vedere instalarea unor lucrari in spatii publice si private, care sa permita un raport direct, informal al publicului cu arta contemporana. Ca in oricare mare (sau mic) oras al lumii civilizate, intalnirea cu arta timpului tau trebuie sa fie vie, suprinzatoare, sa te bucure sau sa te descumpaneasca – in orice caz, sa nu te lase indiferent”.
Sorin Rosca Stanescu si Adrian Ilfoveanu: jurnalistul intreaba, artistul raspunde
Oare pasarea este doar un simbol? “Nu. In primul rand, ea inseamna libertate. Prin sfidarea gravitatiei. Apoi, pasarea este un mesager. Este o fiinta care transmite ceva de la pamant spre cer. Si invers. Pasarea e folosita de Dumnezeu ca sa ii transmita omului mesaje”.
Inventiile lui Hanri Coanda reprezinta o sursa de inspiratie in arta ta. Totusi, Henri Coanda nu se poate afla la inceputul inceputului decat, eventual, dintr-un punct de vedere, sa-i spunem, tehnic. Dar estetic? Oare a fost Brancusi? “Da. A avut indiscutabil o influenta. In ceea ce eu denumesc a fi punctul lui de pornire. Punctul de pornire al marelui maestru. Eu cred ca, initial, el, Brancusi, s-a inspirat din Tezaurul de la Pietroasa. E mai mult o intuitie decat rezultatul unor informatii pe care le-as avea. Dar un lucru e cert. Brancusi a studiat aprofundat corpul de pasare si, mai ales, penajul. A muncit imens asupra sintezei formei. Eu am simtit nevoia sa le pun aripi pasarilor, spre deosebire de Brancusi, care le simplifica.” De ce? “Pentru mine aripa e mai importanta decat corpul. Eu simt nevoia mai mult sa zbor. Pentru mine libertatea e mai importanta”.
Din ce cultura deriva aceasta lume ciudata a formelor? A volumelor care se inalta. A oamenilor primordiali, a animalelor fantastice? “Filozofia indiana. Modul de sinteza din upanisade. Poezia care explodeaza din descrierea inceputului lumii. Orice descriere a inceputului lumii m-a fascinat. Asa se explica cum au aparut, in sculptura mea, Adam si Eva. Primii oameni. Primele fiinte de pe pamant. Forta inceputului. Chiar daca acest inceput a fost nu numai maret, ci si primitiv. Ar urma sculptura cicladica. Sculptura marilor mituri. Sculptura greaca. Si cred ca tot la inceput, ca o temelie, exista si crestinismul primitiv. In fine, mai este muzica. Sculptura este o muzica a formelor. Eu aud muzica formelor.” Ce este senzatia formei? “Forma trece prin suflet si se duce direct in mana. Iar mana modeleaza si sculpteaza”.
O influenta a lui Salvador Dali? “Nu. Ma fascineaza Salvador Dali dar mai ales in ceea ce scrie. Ideile lui au asupra mea un efect mai mare decat opera sa plastica.”
Expozitia “Pasari” si autorul sau, prin ochii lui Sorin Rosca Stanescu
“Pasarea lui Ilfoveanu nu este pasare. Este om. Pasarea-om. Prima sa lucrare, evident o pasare-om, este facuta abia la 23 de ani. Pana atunci, incepand de la 11 ani, nu a facut nimic altceva mai important in viata decat sa studieze spatiul si volumele. A facut-o direct pe lucrarile maestrilor. Ale marilor sculptori ai lumii. La inceput, a studiat lucrarile lor mai ales din albumele de arta pe care le-a gasit in atelierul familiei sale de artisti: Sorin, Ruxandra si Nicolae. Abia dupa 11 ani a indraznit. Sa se inalte cu fantasticele sale pasari.
Am incercat sa surprind cate ceva din personalitatea complexa a sculptorului Adrian Ilfoveanu. Un introvertit. Un artist care si-a construit o filozofie proprie. Si in general tainica. Pe care prefera sa o exprime in forme. Si mai rar in cuvinte. Acestei filozofii i se subsumeaza spiritul fiecarei lucrari. Adrian Ilfoveanu nu dispune de retete. Refuza retetele. Nu mi-am propus, si ar fi fost un demers imposibil, sa descifrez alchimia lui. Am lasat sa vada lumina tiparului, cel putin pentru moment, doar cateva strafulgerari ale unei uzuale conversatii. Intre un jurnalist si un artist.
Cu certitudine, criticii ii vor descifra mai bine opera. Iar biografii, viata. Eu incerc doar sa intuiesc omul. Nu sa-l descopar. Ar fi imposibil. Pentru ca pur si simplu nu am cum sa calatoresc in alta lume. Adrian Ilfoveanu vine dintr-o alta lume si se duce intr-o alta lume. Aici e temporar. E ca un tren rapid, care ramane doar pentru o extrem de scurta secventa de timp in statie”.
Cateva cuvinte despre omul si artistul Adrian Ilfoveanu
Adrian Alexandru Ilfoveanu se naste in anul 1971 la Pitesti, intr-o familie de artisti. In 1984 incepe cursurile de pictura in atelierul tatalui sau, de care se desparte in scurt timp pentru a imbratisa sculptura. Urmeaza cursurile Liceului de Arta "Nicolae Tonitza", sectia sulptura si cursurile Academiei de Arta din Bucuresti pe aceeasi specializare.
Artist de mare intensitate si independenta creativa, Adrian Ilfoveanu apartine generatiei de artisti afirmati dupa ’89 dar care nu s-a alaturat de fapt niciunei grupari anume si care nu pare sa detina atribute ale vreunui curent dintre cele care au strabatut artele plastice la noi in ultimii douazeci de ani. Mai degraba solitar, Adrian Ilfoveanu apartine eventual marii traditii animaliere in arta plastica, cu ale sale lucrari impresionante ce infatiseaza vietati stranii – pasari, pisici, insecte sau bivoli – desprinse dintr-un imaginar mitic si tulburator. Lector la sectia de Sculptura a Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, Ilfoveanu are totodata are un palmares cu prezente interesante in expozitii colective in Romania precum si in Germania, Norvegia, Danemarca sau Emiratele Arabe.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.