Reteaua Corect

Academia Română expune portrete şi biblii la Blaj în cinstea vizitei Papei Francisc

Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, va organiza la Palatul Culturii din Blaj, în data de 2 iunie, cu prilejul vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc, două expoziţii menite să evidenţieze rolul de important centru cultural al acestui oraş din Transilvania, scrie MEDIAFAX.

Filiala Cluj-Napoca va expune portretele a 40 de membri ai Academiei Române care şi-au făcut studiile la Blaj, devenind mai apoi mari personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti. Între aceştia se numără nume de rezonanţă pentru istoria României, mari conştiinţe naţionale, precum Timotei Cipariu, George Bariţiu, Alexandru Papiu-Ilarian, Iuliu Maniu, Iosif Hodoş, Emil Haţieganu, cărturari ca Ion Bianu, Aron Densuşianu sau Nicolae Densuşianu, artiştii Tiberiu Brediceanu şi Sigismund Toduţă, dar şi slujitori ai bisericii, deveniţi martiri ai credinţei creştine în lagărele comuniste: cardinalii Iuliu Hossu, Lucian Mureşan, Alexandru Todea.

 

 

Galeria de portrete ale membrilor Academiei Române cu studii la Blaj va fi însoţită de o expoziţie de Biblii de diverse confesiuni, editate în mai multe limbi, ediţii vechi şi noi în limbile latină, germană, maghiară, polonă, franceză, albaneză, greacă, arabă, care reflectă diversitatea spirituală şi atitudinea ecumenică a locuitorilor acestui ţinut românesc. Printre cele mai vechi exponate patrimoniale se află Biblia tipărită la Veneţia, datând de la 1476, Biblia de la Nürnberg (1482), Biblia cu comentarii de Nicolaus de Lyra (Basel, 1506), Noul Testament tipărit la Paris în 1582 de tipograful Henri Estienne, ediţia din 1597 a Septuagintei, tipărită la Frankfurt, utilizată de Spătarul Milescu pentru traducerea sa în limba română, Noul Testament în limba arabă (1548-1624). Alături de ele este expusă prima traducere integrală în limba română, valoroasa Biblie a lui Şerban Cantacuzino, cunoscută sub numele de Biblia de la Bucureşti, traducere datorată fraţilor Radu şi Şerban Greceanu.

Palatul Culturii de la Blaj care găzduieşte cele două expoziţii organizate de Academia Română va fi sediul conferinţelor de presă susţinute în cadrul vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc, anunţă Biroul de presă al Academiei Române.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.