Reteaua Corect
Tesu Solomovici

800 ani de masonerie activa

La GAUDEAMUS Editura TEȘU lanseaza doua carti importante: „Romania si Francmasoneria” de acad. Dan Berindei si „Marea Carte a Masoneriei Romane” de Teșu Solomovici.

Istoricii masoneriei dateaza nasterea masoneriei pe la începuturile secolului 12. Pe atunci a aparut si numele de Loja, locul unde lucratorii catedralelor și castelelor isi tineau uneltele si luau masa. Statutele taietorilor de piatra erau foarte  stricte, membrii jurau sa pastreze secretele meseriei si sa duca o viata morala. In 1245, Statutul unei Loji din Strassbourg recomanda membrilor sai sa-si spună „frati”. In 1314, francmasonii templieri au primul lor martir: Jacques de Molay, Mare Maestru al Ordinului Templierilor, e supus torturii si ucis. In 1315 are loc la Strassbourg,  prima Adunare Generală a taietorilor de piatra si constructorilor din lume, deschizand astfel drumul majestuos al masoneriei active in intreaga lume.

          La început, masonii erau taietori de piatra, zidari, dulgheri, fierari, constructorii catedralelor, bisericilor, palatelor lumii feudale. Din momentul in care Lojile au inceput sa primeasca ofiteri, notari, scriitori, medici, pictori, apare si „masoneria speculativă”. Noii membri ai Lojei au imprumutat termenii meseriei de zidari si sculele meseriasilor, ciocanul, echerul și compasul – devin simbolurile sacre al Francmasoneriei. In 1723, un pastor englez, James Anderson, elaboreaza o „Constitutie”  masonă, care il proclamă pe Dumnezeu - „Primul Arhitect al Universului”. In lista primilor masoni ai lumii apar numele lui Adam, care a primit de la Dumnezeu revelația geometriei si a artei echerului si compasului, și al Regelui Solomon, constructorul Marelui Templu din Ierusalim. Constitutia masonica a englezului Anderson proclama: „Masonul este un OM BUN și iubitor de adevar, un OM de onoare si cinstit, indiferent de convingerile sale religioase. Masoneria devine Centrul de Uniune si mijlocul de a dezvolta adevarata prietenie intre oameni care, altfel, nu s-ar fi cunoscut niciodata”.

           Luminile Masoneriei ajung repede si pe pamanturile romanesti. In 1734, pe vremea domnitorului Constantin Mavrocordat, la Galați activa o Loja romaneasca. Circa 300 ani mai tarziu,  multe zeci de Loji, cuprinzând multe mii de masoni, sunt active pe harta masonica a Romaniei de astazi. Desigur, Francmasoneria reprezinta un subiect supus controverselor si discutiilor. Ea a avut si are aderenti, dar, de asemenea, si adversari, spune acad. Dan Berindei, cel mai avizat cercetator al istoriei masoneriei. Marele profesor subliniaza ca este interesat de Francmasonerie, deoarece ea reprezinta de trei veacuri o componenta a existentii umanitatii si a devenirii romanesti. Dan Berindei subliniaza in lucrarea faptul ca intreaga delegatie romana la Tratativele de Pace de la Paris, dupa Primul Razboi Mondial, a aderat la Masonerie, dobandind astfel sprijin pentru cauza nationala a Marii Uniri din 1918, din partea Francmasoneriei internationale. „Istoria Francmasoneriei romanesti este deosebit de complexa. Izvoarele privind aceasta istorie sunt risipite, disparate, dar si fragmentele care pot fi reconstituite – cu certitudine si nu in constructii fortate ale realitatii, intr-un sens pozitiv sau negativ! - dezvaluie, este cert, insemnatatea pe care Francmasoneria a avut-o in anumite etape istorice si corelarile ce se pot stabili atat in privinta desfasurarii evenimentelor interne, cat mai ales conexiunile externe”.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.