Reteaua Corect

2 mai 1519 - 2 mai 2019. Jumătate de mileniu de la moartea lui Leonardo da Vinci

O jumătate de mileniu de la moartea lui Leonardo da Vinci se împlineşte pe 2 mai, iar momentul este marcat prin evenimente dedicate celebrului artist şi om de ştiinţă în toate colţurile Europei dar şi în Statele Unite, de la investigaţii ADN legate de misterul mormântului său până la studii complexe, scrie Mediafax.

Personalitatea lui Leonardo da Vinci se dovedeşte ofertantă şi la 500 de ani de la moartea sa, pe 2 mai 1519.

 

Doi experţi italieni vor efectua un test ADN folosind o şuviţă de păr despre care se crede că ar fi aparţinut lui da Vinci. Şuviţa provine dintr-o colecţie privată din Statele Unite şi va fi expusă începând de joi la Muzeul Ideale Leonardo Davinci din Vinci, oraşul din Toscania unde s-a născut celebrul artist.

Savanţii consideră că analiza ADN ar putea să spulbere şi dubiile care există cu privire la rămăşiţele pământeşti ale artistului despre care se spune că ar fi fost descoperite într-un mormânt din Amboise, Franţa.

 

Da Vinci a fost înmormântat iniţial în capela Saint Florentin de la Castelul Amboise, de pe valea Loirei. Dar mormântul a fost distrus în timpul Revoluţiei Franceze iar osemintele se crede că au fost mutate într-o capelă mai mică (Saint-Hubert) a aceluiaşi castel. Totuşi, până acum nu s-a stabilit niciodată cu certitudine că este vorba despre rămăşitele lui Leonardo.

Leonardo Da Vinci a trăit în Franţa ultimii trei ani din viaţă, la invitaţia regelui Francisc I.

Născut pe 15 aprilie 1452, Leonardo este considerat una dintre cele mai importante personalităţi ale Renaşterii. Celebru atât ca pictor cât şi ca sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor, da Vinci a reflectat aspiraţiile spre abordarea practică a domeniilor teoretice specifică vremii sale.

„LEONARDO MODELÂND INVIZIBILUL”

În Marea Britanie are loc din ianuarie turneul ”Leonardo modelând invizibilul”, un spectacol al formaţiei I Fagiolini împreună cu expertul în Leonardo, Martin Kemp. Corul a înregistrat pentru un album omagial mai multe lucrări semnate, printre alţii, de compozitori ca Thomas Tallis, Claudio Moteverdi, Johann Sebastian Bach sau Clement Janequin care sunt prezentate în paralel cu secvenţe reprezentative din creaţia lui da Vinci. Turneul a început la National Gallery din Londra şi, după ce a fost prezentat în manchester, Oxford şi la Roma, în Italia, ajunge joi, chiar în ziua în care se împlinesc 500 de ani de la moartea lui da Vinci, la Bristol, fiind programate concerte până la finalul anului.

La Florenţa, oraşul de care este legată cea mai mare parte a vieţii lui da Vinci, o întreagă serie de evenimente marchează jumătatea de mileniu împlinită de la dispariţia celebrei figuri renascentiste. Până pe 14 iulie, Palazzo Strozzi prezintă peste 120 de lucrări care celebrează personalitatea lui Andrea del Verrocchio, în calitate de maestru al lui Leonardo. Din septembrie, expoziţia se va muta la Washington. În iunie, la muzeul Galileo din Florenţa se deschide expoziţia ”Leonardo şi cărţile lui. Biblioteca geniului universal”.

Muzeul Mijloacelor de Comunicare din Arezzo a deschis în aprilie expoziţia “Leonardo da Vinci în De Divina Proportione” despre importanţa tratatului matematic de Luca Pacioli ilustrat de Leonardo.

În Franţa sunt programate nu mai puţin de 500 de evenimente dedicate lui Leonardo, printre care se numără o expoziţie programată la muzeul Louvre din Paris, din octombrie.

În Marea Britanie au loc nu mai puţin de 12 expoziţii în care sunt expuse 144 de desene ale lui Leonardo, din colecţia regală a Coroanei Britanice. Din mai până în octombrie, peste 200 de desene vor fi prezentate publicului în Galeria Reginei din Palatul Buckingham.

Editura universităţii americane Yale a anunţat că în timpul verii 2019 va lansa o serie de patru volume care conţin 2.200 de pagini din cercetările care au durat 23 de ani pentru a oferi un ”Leonardo da Vinci Redescoperit/ Leonardo da Vinci Rediscovered”.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.