Reteaua Corect

Brigada Stryker din armata SUA

Utilizarea pe scara larga a armamentului de inalta precizie a condus, dupa anul 2000, la modificari esentiale in ceea ce priveste principiile de intrebuintare in lupta a categoriilor de forte armate. Analizind toate scenariile conflictelor militare recente, se constata ca aviatia militara a SUA, a fost capabila sa obtina in scurt timp suprematia aeriana, intr-un teatru de actiuni militare si acest lucru i-a permis sa incline balanta raportului de forte in favoarea trupelor de uscat sau a infanteriei marine, cu care coopera.

Aviatia de vinatoare-bombardament americana a utilizat bombe si rachete ghidate prin laser sau GPS impotriva aliniamentelor fortificate de contra-atac si contraofensiva ale blindatelor inamice din esalonul 2 si a unitatilor din rezerva operativ-strategica, reusind neutralizarea lor. Elicopterele de atac din organica brigazilor trupelor de uscat si a infanteriei marine americane, au reusit ca impreuna cu avioanele de cercetare fara pilot si bateriile de autotunuri de calibrul 155 mm M109A6 Paladin. sa localizeze si sa neutralizeze gruparile de artilerie si unitatile constituite pe aliniamentele antitanc din primul esalon, inainte ca acestea sa poata executa foc. Practic, prin actiunea combinata a avioanelor, elicopterelor si artileriei americane, structura dispozitivului de lupta inamic a fost dezorganizata, creindu-se in adincime, culoare largi de patrundere a unitatilor mecanizate, plecate la ofensiva. Pentru continuarea strapungerii in adincime si reusita manevrei de invaluire a flancurilor dispozitivului de aparare inamic, strategii militari americani au renuntat la introducerea in bresele astfel realizate a tancurilor M1A2 Abrams, impreuna cu masinile de lupta ale infanteriei M2 Bradley si M113 sau a masinilor de lupta ale infanteriei marine AAV-7A1, intrucit toate sunt pe senile si au o viteza mica de deplasare. Schimbarea aceasta de optica privind ducerea actiunilor de lupta a condus la transformarea unitatilor mecanizate si de infanterie marina in utitati motorizate si inzestrarea masiva a lor cu autoturismul usor blindat Humvee ( HMMWV ), capabil sa se deplaseze cu viteze de 100 km/h. Numai ca asa cum s-a constat in Irak, HMMWV s-a dovedit vulnerabil la focul grupelor sau plutoane izolate, constituite in puncte de rezistenta bine mascate si la minele antitanc si anti-infanterie nedepistate la timp.
 

HHMWV lovit de insurgenti cu AG-7

HHMWV lovit de insurgenti cu AG-7

Solutia gasita de conducerea armatei americane a fost o varianta a transportorului Piranha III 8x8 al firmei elvetiene MOWAG, similara AFV-ului neozeelandez. Transportorul Piranha III H, realizat sub licenta de canadieni de la General Dynamics Land Systems, pentru armata americana, este derivat din LAV III si se numeste LAV-25 Stryker. Transportorul amfibiu blindat Stryker are un echipaj compus din 2 militari si imbarca o grupa de infanterie de 8-10 militari. El are lungimea de 6,95 m, latimea de 2,75 m, cintatind 20,65 t. Este propulsat de motorul diesel Caterpillar C7 sau Allison 3200 de 350 C.P care ii asigura o viteza maxima pe sosea de 100 km/h, de 10 km/h pe apa si o distanta maxima de actiune de 500 km.Echipajul este compus din mecanic conductor si comandant ( care este si tragator ) dispune de un perisop cuplat la o camera in infrarosu care ofera un cimp vizual de 360 de grade.  
Blindajul din otel al transportorului Strykers asigura protectie completa la proiectile de calibrul 7,62 mm si frontal la cele de calibrul 14,5 mm. De jur imprejur, pe transportor se monteaza panouri ceramice asigurind protectia la  proiectile de calibrul 14,5 mm si la schije provenite de la explozia proiectilelor de peste 100 mm. Pe transportorul Stryker a fost montat si blindaj reactiv SRAT ( Stryker reactive armor tiles ) destinat protectiei impotriva aruncatoarelor de grenade reactive portabile si a dispozitivelor explozive artizanale. Varianta de inarmare de baza a transportorului Stryker este platforma Protector M151 actionata din interior, pe care e montat aruncatorul de grenade automat Mk-19 de calibrul 40 mm ( bataie eficace la 1.400 m, cadenta 350 proiectile/minut ) si mitraliera M240 de calibrul 7,62 mm. Ca armament secundar, transportorul Stryker mai dispune de inca o mitraliera M2 de calibrul 7,62 mm.  Pretul unui transportor Stryker porneste de la 3 milioane USD.  

Transportorul amfibiu Stryker in Irak

Transportorul amfibiu Stryker in Irak

Una din cerintele de baza a doctinei militare a SUA se refera la capacitatea de dislocare, oriunde in lume, a unei brigazi de infanterie, cu intreaga sa tehnica de lupta, in maximum 96 de ore si a unei divizii in 120 de ore. Acest fapt permite ca intr-un termen de aproape o luna de zile, un dispozitiv de taria a de cel putin un corp de armata, constituit pe 5 divizii de infanterie, infanterie marina, mecanizate si tancuri sa poata incepe operatia ofensiva. Tehnica de lupta, munitia si personalul fiind transportate in mare masura de catre Comandamentul responsabil ( Air Mobility Command ), pe calea aerului, utilizind flota de 110 avioane de transport greu C-5 si 205 C-17 si flota de transport mediu compusa din 171 C-130E, 283 C-130H si 78 C-130J. In august 2004, fortele aeriene americane au testat cu succes delestarea dintr-un avion C-17 a transportorului blindat Stryker. Brigada model Stryker are un efectiv de 3.500 de militari si este structurata pe 3 batalioane de infanterie x 3 companii, cu 135 de transportoare Stryker si 650 de militari. Ea mai are in subordine 1 escadron de cercetare x 3 companii cu 33 de transportoare Stryker si 12 HMMWV, 1 divizion de artilerie ( 3 baterii de tunuri tractate de calibrul 155 mm ), 1 batalion de trupe speciale ( 1 companie informatii, 1 companie geniu, 1 companie transmisiuni, 1 companie antitanc ) si 1 batalion de sprijin logistic si medical al brigazii. Pina in prezent trupele de uscat ale SUA dispun de 7 brigazi Stryker cu 1.600 de  transportoare Stryker ( brigazile 2,3,4 ale diviziei 2 Infanterie, brigazile 1,2 ale diviziei 25 Infanterie si brigada 56 a diviziei 28 din Garda Nationala ). Alte 2 brigazi ( 1 si 3 din divizia 1 Mecanizata ) echipate acum cu tancuri M1 Abrams si masini de lupta ale infanteriei M2 Bradley, vor fi transformate in brigazi Stryker pina in 2013.
Companiile de sprijin cu armament greu ale batalioanelor Stryker au inceput sa fie inzestrate cu transportoare Stryker cu o turela, in care a fost montat tunul automat GDLS de calibrul 105 mm, cu sistem de incarcare hidraulic. Acest tun are bataia de 15 km, cadenta de 10 lovituri/minut si utilizeaza proiectile antitanc de tip Sabot cu miez de uraniu saracit, HEAT,  HEP ( high-explosive plastic ).     

Stryker cu un tun de 105 mm

Stryker cu un tun de 105 mm

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.